11-10-2009  Ankeren voor Culatra

Al is het met de nodige weemoed, de Guadiana hebben we weer verlaten, Gisteren nog een nachtje in de Marina van het Spaanse Ayamonte gelegen. Tweemaal een wandeling naar de supermarkt, en we hebben weer voldoende voorraad om het een weekje voor anker uit te houden.

Nu ligt ons anker in de geul voor het eiland Culatra. We hebben er eens extra hard aan getrokken, maar hij ligt flink vast. Van de bemanning van de Nomas hoorden we namelijk, dat hun anker hier een paar weken terug niet erg goed hield. Het bleek uiteindelijk op een stuk visnet te liggen. Terwijl we dit schrijven komt een klein vissersbootje voorbij. Aan zijn achterzijde zien we een lang net in zee verdwijnen, terwijl de visser een zigzag koers vaart tussen de voor anker liggende jachten. Dat verklaart natuurlijk veel. Morgen eens kijken wat er gebeurt, als een jacht zijn anker ophaalt. Maar waarschijnlijk is de visser al veel eerder op, en heeft zijn net met vangst al lang binnen.

 15-10-2009  Overwinteren?!

De ontvangst in de Marina van Portimão is hartelijk,. Ook krijgen we op ons verzoek een ligplaats aan de zuidkant van een steiger. Dat is hier met een koel noordelijk windje en een warm zuidelijk zonnetje een prima plekje om te overwinteren. Overwinteren? Bij die term denk je meestal aan een periode met nattigheid, harde wind en kou, misschien zelfs aan sneeuw en vorst. We hebben ooit met de gedachte gespeeld om eens te overwinteren in een Scandinavisch land: invriezen verzekerd! Maar overwinteren in Portimão is van een totaal andere orde. Overwegend aangename temperaturen en droog weer is onze ervaring. Erg aangenaam, vinden we nu. Wat blijft zijn de grote onderhoudsklussen, die we uitgesteld hebben tot de winterstop. Daar gaan we nu aan beginnen.